BEN GLOVER – AND THE SUN BREAKS THROUGH THE SKY

Artiest info
Website - bandcamp
facebook
Label: Goldrush Records

Het is intussen alweer zes jaar geleden dat we nog muziek hebben zien verschijnen van de Noord-Ierse troubadour en singer-songwriter Ben Glover. Toen was dat de release van zijn vijfde volwaardige soloalbum “Shorebound”. In november 2020 kregen we wel nog een EP-tje “Sweet Wild Lily” met daarop vijf eigen liedjes. “Arguing With Ghosts”, één van die songs die hij samen schreef met Matraca Berg en Gretchen Peters, wordt ons vandaag opnieuw aangeboden op de nieuwe full-cd van Ben Glover die eind april op de platenmarkt is verschenen onder de titel “And The Sun Breaks Through The Sky”.

Dit op de eerste ‘lyrics video’ te beluisteren nummer werd voor dit album echter heropgenomen als een duet tussen Ben Glover en de inmiddels 67-jarige Amerikaanse folk- en countryzangeres en songschrijfster Kim Richey. In de negen liedjes op “And The Sun Breaks Through The Sky” kunnen we van begin tot einde weer volop genieten van de prachtige stem van Ben Glover. Er zijn echter ook wel subtiele instrumentale bijdragen van bevriende gastmuzikanten uit Nashville te horen op dit album.

Dat is het geval in o.a. het openingsnummer “Make My Way Home” met Jaimee Harris als backing vocaliste en Johnny Duke op elektrische gitaar, maar ook in de samen met zijn langjarige vriend en collega bij de groep ‘The Ophan Brigade’ Neilson Hubbard gecomponeerde albumtiteltrack met Will Kimbrough op elektrische gitaar en Hubbard op drums. Verder valt er mateloos te genieten van de heerlijke nummers “There’s A River”, het met Mary Gauthier gecomponeerde “The Meadow”, het samen met Kim Richey geschreven nummer “One Fine Day” en het op de tweede ‘lyrics video’ te horen liedje “Lifetime Apart”. Let bij het bekijken van die ‘lyrics video’s’ dan ook even op de zinvolle songteksten die hij voor zijn nummers schrijft.

Muzikaal blijft de begeleiding bij deze songs minimaal en gaat het meestal enkel over het geluid van een akoestische gitaar en/of een piano. Ben Glover tekende zelf ook voor de rol van albumproducer, samen met co-producer Dylan Alldredge en hij informeerde dat hij gedurende een periode van vier jaar inclusief de corona-lockdownjaren ruim de tijd heeft genomen om deze negen songs finaal voor deze plaat op te nemen in de ‘Skinny Elephant Recording’-studio in Nashville, Tennessee.

Naar het einde van het album toe zingt Ben Glover nog het zoetgevooisde liedje “Break For You” dat eveneens samen met Kim Richey werd geschreven, vooraleer heel mooi af te sluiten met de door pianoklanken begeleide afscheidssong “Till I See You Again”, een tweede lied op deze plaat dat hij samen componeerde met folkartieste Mary Gauthier. Voor ons hoeft dat weerzien echter niet opnieuw zes jaar te duren want wij kunnen optimaal genieten van de eenvoud, de rust en de muzikale pracht die Ben Glover weet te bevatten in zijn betekenisvolle liedjes op zijn al even knappe nieuwe album.

(valsam)